Burimet e para të naftës në Kuvajt janë zbuluar më 23 shkurt të vitit 1938, duke e bërë këtë shtet si njëri ndër pesë vendet më të pasura në botë. Kuvajt ka një rezervave të naftës së papërpunuar provuar 104000000000 fuçi (15 km ³), vlerësohet të jetë 10 % e rezervave botërore.

Sipas kushtetutës Kuvajtit, të gjitha burimet natyrore të vendit dhe të ardhurat që lidhen janë pronë e qeverisë.Duke qenë një vend pa taksa, të industrisë së naftës në Kuvajt llogaritë për 80 % të të ardhurave të qeverisë. Naftës dhe Petrochemicals përgjegjëse për gati gjysma e GDP-së dhe 95 % të të ardhurave të eksportit. Rritja e çmimeve të naftës që nga viti 2003 rezultoi në një rritje të ekonomisë në Kuvajt.

Sipas të dhënave të Zyrës së Informacionit mbi Energjinë në 2013 në Kuvajt çdo ditë janë prodhuar rreth 2,8 fuçi naftë. Deri më 2020 qeveria synon të rrisë prodhimin e përditshëm në katër milionë fuçi, ku do të bëhet prodhuesi më i madh në botë, përcjell Kosova Press.

Që nga vitet 70 të shekullit të 19-të, midis shumicës së shkencëtarëve ka mbizotëruar teoria biogjenike ose organike. Sipas kësaj teorie, “mbeturinat biologjike të depozituara në fundin e deteve shpërbëhen, e pas një kohe të gjatë kthehen në naftë dhe në gaz natyror. Më pas nafta dhe gazi përqendrohen në poret e shkëmbinjve sedimentarë në shtresat më të sipërme të kores së tokës”. Nga ky proces formohet nafta, përbërësit kryesorë të së cilës janë hidrokarburet -përbërje të formuara nga hidrogjeni dhe karboni. Megjithatë, që nga vitet 70 të shekullit të 20-të, herë pas here, kjo teori është vënë në dyshim nga disa shkencëtarë

Loading...
SHPËRNDAJE